VZDRŽEVANJE

Nasveti za vzdrževanje klimatske naprave

Vklopite klimatsko napravo vsaj enkrat tedensko za 10 minut, da se ohrani pritisk plina. To preprečuje, da cevi ne otrdijo in ne odpovejo tesnila na kompresorju. Nastavite svojo temperaturo in vklopite ventilator na najvišjo hitrost. Zaženite način “odmrzovanja” za pet do deset minut, da se očisti nakopičena vlaga. To preprečuje nastanek plesni ter vonj po umazani mokri krpi.

Ne pozabite, da vaša klimatska naprava ne le da ohlaja vaše vozilo ampak ima tudi nalogo odstranjevanja vlage iz zraka. Zato je dobro, da uporabljate svojo klimatsko napravo v zimskem času, da se na vaše vetrobransko steklo nebo nabirala rosa.

Če bodo na avtomobilu zaprta vsa okna, tudi v najbolj vročih dneh, ostane aerodinamika avtomobila na optimumu, s tem zmanjšamo porabo goriva ter zmanjšamo hrup na mimimum, kar pomeni večjo varnost za voznika in potnike.

Da bi dobili popolno delovanje vaše klimatske naprave proizvajalci priporočajo zamenjavo plina vsaki dve leti. S tem ne zamenjamo samo plin ampak v sistem dodamo tudi olje katero maže kompresor. S tem povečamo življensko dobo kompresorju in se izognemo velikemu strošku.

Najbolje je da poskusite zamenjati plin pred najbolj vročimi dnevi in se tako izogniti vročinskemu valu. S tem boste ugotovili možne nepravilnosti hladilnega tokokroga in lahko ga boste popravili pred vročino.

Slabo vzdrževan sistem (premalo plina v sistemu) pomeni večjo obremenitev kompresorja ter s tem večja poraba goriva ter večja verjetnost za okvaro kompresorja klime.

Klimatski sistem vašega vozila je lahko gojišče škodljivih bakterij in glivic. Zato je še posebej pomembno za bolnike z astmo in alergijami, da redno razkožujete klimatski sistem.

Vaša košarica je prazna!