SERVIS IN POLNJENJE KLIMATSKIH NAPRAV V VOZILIH

Redno vzdrževanje prispeva k večjemu udobju in podaljšuje življenjsko dobo klimatske naprave. Plin ne hladi le zraka, ki prihaja v potniško kabino, temveč tudi kompresor klimatske naprave. Torej, če zmanjka plina oziroma ga je premalo, je hlajenje kompresorja veliko manj učinkovito, zato lahko pride do mehanskih poškodb. Ker se z delujočo klimatsko napravo peljemo je ne samo precej udobneje, temveč v vročih poletnih mesecih tudi precej varneje. Priporočljiv servisni interval za klimatsko napravo je na vsaki dve leti, če pa letno prevozimo več kot 30.000 kilometrov, pa enkrat na leto. Pri servisiranju je pomembna tudi dezinfekcija klimatske naprave. Klimatske naprave so namreč idealno gojišče bakterij, ki povzročajo bolezni dihal.

Klima v avtu z ohranjanjem temperaturnega ugodja v vozilu pripomore tudi k večji aktivni varnosti v prometu. Poleg udobja potnikom zagotavlja manjše toplotne obremenitve voznika, tako da je ta bolj spočit in zbran pri vožnji, s čimer se močno zmanjša možnost nesreče.

Celoten sistem klimatske naprave je sestavljen iz več različnih komponent, katerih delovanje je prikazano spodaj. Za pravilno delovanje klimatske naprave je zelo pomembo ustrezno in strokovno vzdrževanje in izpravnost vseh delov.

Morda ti bo všeč tudi...