AKUMULATORJI-uporabne informacije in CENIK

Pri nas vam opravimo brezplačno kontrolo-meritev izpravnosti akumulatorja in vam svetuje pri nakupu novega. Kateri je najbolj ustrezen za vaše vozilo, glede na moč motorja, letnik in način uporabe vozila.

Naša ponudba obsega akumulatorjev različnih proizvajalcev in garancijo od 2 do 3-let in strokovno zamenjavo akumulatorja na vašem vozilu.

Nikakor pa ne smete zanemariti dejstva ali ima vaše vozilo funkcijo Start-Stop. V tem primeru je potrebno biti pri nakupu akumulatorja še posebej pozoren. Takšen akumulator mora imeti večjo ciklično vzdržljivost in boljše sprejemanje polnjenja, kar je odločilen dejavnik za napredni sistem Start-Stop.

CENIK   AKUMULATORJEV

Čeprav je treba avtomobilski akumulator preveriti že pred prvim mrazom, se jih veliko izprazni prav med obilnim sneženjem, ko nekateri lastniki svoje jeklene konjičke pustijo stati pod snežno odejo več dni ali tednov oziroma počakajo, da se avtomobili očistijo – sami. Ko se le dokopljejo do svojega avtomobila, pa nastanejo zaradi vlage in mraza, ki dodatno obremenjujeta akumulator, težave pri zagonu motorja. Predvsem starejši akumulatorji v takih okoliščinah najprej odpovejo.

Avtomobilski akumulatorji

Statistika okvar kaže na problematiko pri akumulatorjih

Poraba toka je večja, zmogljivost akumulatorja upade – hladni in vlažni dnevi so posebna obremenitev za avtomobilske akumulatorje. Žal vse več voznikov pozabi na jesenski servis, ki naj bi poleg kontrole luči in namestitve zimskih gum obsegal tudi kontrolo akumulatorja, in to ne samo pri starejših vozilih. V statistikah avtomobilskih klubov so nedelujoči akumulatorji vsako leto na vrhu seznama okvar.

Eden glavnih razlogov je občutno povečana poraba toka v hladnih dneh – vključeno je ogrevanje zadnjega stekla in sedežev, pa tudi ventilator deluje z največjo močjo. Predvsem na kratkih progah generatorju pred naslednjim zagonom motorja ne uspe več popolnoma napolniti akumulatorja. Hkrati upade zmogljivost akumulatorja, ker pri nizkih temperaturah kemični procesi počasneje potekajo. Poleg tega akumulatorji že zaradi svoje starosti izgubijo del moči, kar povzroči dodatne težave pri zagonu motorja.

Zakaj pozimi pogosteje prihaja do težav pri zagonu motorja?

Akumulatorji se starajo – to je normalen kemični proces, ki ga visoke zunanje temperature pod pokrovom motornega prostora, zlasti poleti, še pospešijo. S tem se povečuje notranja upornost, zmogljivost akumulatorja pa upada. Pozimi potekajo elektrokemične reakcije polnjenja in praznjenja zaradi nizkih temperatur počasneje kot poleti, akumulator se počasneje polni, njegova zmogljivost pa je manjša. Ravno v hladnem obdobju porabijo ogrevano zadnje steklo, ogrevanje sedežev, ventilator in luči velik del električnega toka, ki ga proizvede generator, tako da akumulatorju ostane manj moči. Poleg tega se poveča poraba električnega toka za zagon motorja, posebno velika je pozimi pri dizelskih motorjih. Tudi veliko zračne vlage, ki jo povzročijo meglene jesenske in spomladanske noči ali dež, lahko obremenjuje akumulator, ker vlaga pospešuje nastajanje plazečih tokov, zaradi katerih se akumulator prazni.

Kaj se zgodi, če se vgradi močnejši ali šibkejši akumulator, kot je navedeno?

Generator in akumulator v vozilih sta prilagojena drug drugemu, zato naj bi se po možnosti vedno vgradil akumulator, ki ustreza originalni specifikaciji. Če se vgradi šibkejši akumulator, lahko to v neugodnih okoliščinah pomeni, da motor ne steče, kot je zaželeno, ker zaganjalnik nima potrebne moči za hladni zagon. Šibkejši akumulator tudi ne more zagotavljati dovolj toka za oskrbovanje vseh električnih porabnikov. Poleg tega zaradi ciklične obremenitve (polnjenje/praznjenje) šibkejši akumulator hitreje odpove. V vozilih s sistemom start-stop so lahko pri prešibkem ali neustreznem akumulatorju dolgoročno ogrožene ekološke mikrohibridne funkcije. Na splošno lahko zaradi prešibkega akumulatorja napetost v električnem omrežju vozila preveč pade, zaradi česar so ogrožene tudi funkcije, ki v vozilu zagotavljajo varnost. Če se vgradi močnejši akumulator, obstaja nevarnost, da generator akumulatorja ne napolni dovolj. Če je akumulator trajno premalo napolnjen, to škodljivo vpliva na shranjevalnik energije.

vir:https://www.avto-magazin.si/nasveti/zimska-tema-avtomobilski-akumulatorji/ (15.12.2017)

Morda ti bo všeč tudi...